Samo tvojih 5 minuta: Prihvatanje i preobražaj emocionalnog porekla fizičkog bola (drugi deo)

(tekst je objavljen decembra 2015. u časopisu “Živeti zdravije”)

 

Svakodnevni uvidi ~ životne priče ~ putopisne avanture ~ isceljujući rituali


Razotkrivanje, razumevanje emocionalnog porekla fizičkog bola

Tradicija joge je kroz milenijume nosila poruku o kultivisanju svesnosti i ljubavi za sebe i za druge. Oba kvaliteta su podjednako potrebna – kako nam poručuju stari tekstovi: svesnost bez ljubavi je suvoparna, ljubav bez svesnosti može biti slepa, opsesivna i/ili fanatična. U tom smislu, neophodno je da najpre usmerimo bezuslovnu pažnju na sve aspekte vlastitog iskustva i da naučimo kako da ih prihvatimo i zavolimo bez otpora. Kao i bez odricanja, stida ili krivice. Nisu slučajno tu. Isto tako, neće otići dok nas nečemu ne nauče.

Sekvenca položaja je namenski osmišljena da dovede do konkretnih fizioloških, psiholoških i emocionalnih promena koje poboljšavaju sposobnost tela i uma da se nosi sa realnom, ili zamišljenom opasnošću. Umesto borbe ili bežanja od uznemirujuće situacije, nastojimo da pružimo sebi malu, lekovitu pauzu u kojoj bismo prizvali stav posmatrača – da mirno svedočimo i koristimo unutrašnju snagu da izazov prihvatimo i prevaziđemo. Pozicije omogućavaju da se asimetrija postepeno otkloni ili koriguje (kroz produženje mišića i ligamenata na jednoj strani kičme, i skraćivanje sa druge strane), kao i da se povrati narušena simterija usled brojnih asimetricnih operacija, koje izvodimo jednom rukom (pisanje, telefoniranje, rukovanje mišem, nošenje torbe na jednom ramenu).
Praksa svesnosti i fokusirane pažnje nam omogućava da se umirimo i sagledamo širu perspektivu, prepoznamo lekovite strane neprijatnih iskustava i prihvatimo aktuelnu situaciju, odlučivši tako da se fokusiramo na njen pozitivan ishod. Ukorenjenost u stavu posmatrača (nepristrasno svedočenje situaciji) pruža nam mogućnost da prepoznamo i otpustimo opterećujuće sadržaje.

Učimo um kako da bude miran i tih, nezavistan od dešavanja u spoljnom svetu – jačamo mentalni i energetski imunitet, sposobnost da „samo” opažamo i primećujemo, bez reagovanja i pokušaja da nešto zadržimo ili uklonimo.

Prihvatanje i preobražaj emocionalnog porekla fizičkog bola

Svesno praktikovanje mira – u sebi i sa sobom

Sedite pravih leđa, uspravne kučme, izduženog vrata. Uverite se da nema napetosti u ramenom pojasu spušanjem i povlačenjem ramena nazad. Ruke blago odmaknite od trupa – tek toliko da se omogući maksimalan opseg ramenog pojasa i obezbedi duboko, slobodno disanje punim plućima. Šake odmorite na kolenima. Izvedite Dhyana mudru spuštanjem šaka u krilo dlanova okrenutih na gore – položite desnu nadlanicu na levi dlan i spojite vrhove palčeva.

“Sposobnost posmatranja bez procenjivanja je najviši oblik inteligencije.”
Jiddu Krishnamurti

 Osvestite kako se osećate. Osvestite gde ste u ovom trenutku (mentalno i emotivno) i gde biste želeli da budete?Šta je to što stoji između vas i željenog stanja?

Neka se pažnja polako povuče unutra. Daleko od svih planova, obaveza, ljudi, okolnosti, situacija. Na trenutak zaboravite na svu negativnost, na sve zabrane i sva pravila.
Distancirajte se od mentalnih priča svesnim usmeravanjem nepodeljene pažnje na telo, na dah, na ”ovde i sada“ – kroz fizičke senzacije i fino strujanje vazduha.

Uočite sve smetnje, sve ‘kradljivce pažnje’.
Nekada je to telesna senzacija, nekada sadžaj iz spoljnog sveta koji izaziva burnu unutrašnju reakciju, a nekada nas ometa suptilna energetska kontrakcija (nešto čega se dugo nesvesno držimo).
Samo prepoznajte sve to.

Ne potcenjujte moć daha.
Pratite promene u dahu… kako se produbljuje, usporava, menja na bilo koji način.
Dah kao baza kojoj se stalno i iznova vraćamo.

Svesno kretanje ka centru i izbor da se boravi u samom središtu.

Bez obira na trenutni emocionalni naboj, nastojite da prepoznate pozitivnu stranu onoga što percipirate kao negativno emocionalno isustvo.
Čemu vas ono to uči, na šta vas usmerava, na koga vas upućuje?
Dozvolite da okrepljujuća energija udaha dotakne sve osetljive trenutke…

Idite paznjom do najskrivenijih mesta u sebi.
Dozvolite da dah dođe do najskrivenijeg kutka vašeg bića, do svih onih mračnih, skrivenih, mesta gde se taloži strah i gde borave brige. Dopustite da svaki izdah odnese nepotrebne sadžaje.Osetite kako se sva nelagodnost sliva od potiljačnog dela glave i korena lobanje, niz vrat, kroz kičmu, sve do ramenog pojasa, nepovratno napuštajući vaše telo…
Neka vas novi dah okrepi, obnovi, neguje…
Neka vas nahrani svetlom, snagom, isceljenjem.
Neka unese ravnotežu i rastera mrak.

Vratite se nazad.
Na telo. Na dah. Na “ovde i sada“.
Okružite telo ljubavlju i saosećanjem, dubokim razumevanjem, negom, plemenitom brigom, poštovanjem i zahvalnošću.
Osetite kako uzvraća radošću, mirom i zadovoljstvom.

Dopustite da osećaj mira odredi stanje vaše svesti, umesto da na njega deluju spoljne okolnosti.
Prepoznajte sve svoje snage i  sve beskonačne mogućnosti da izaberete baš ono što vam prija i što vas istinski usrećuje.
Izaberite da dešavanja na periferiji ne utiču previše na centar vašeg bića!

Uočite sve svoje današnje napore – da budete fokusirani… darežljivi… mudri… smireni… saosećajni… strpljivi… Osvestite taj ogroman unutrašnji potencijal, sve svoje izvore snage i moći. Ugodite sebi, pohvalite i nagradite sebe. Makar jednom kockicom čokolade, ponovnim puštanjem omiljene pesme, toplom kupkom…

Osetite celo telo.
Osetite kako telo diše.
Poklonite sebi vlastito prisustvo.

Otvorite oči, ali zadržite unutrašnji fokus.
*Uspravan položaj kičme omogućava da se energija ravnomerno kanališe iz nižih, ka višim duhovnim centrima (čakrama), unapređujući i podižući tako sam energetski status tela. To dalje doprinosi slobodnom protoku prane duž kičmene moždine, odmara i okrepljuje čitav organizam.

**Svesno, produbljeno, usporeno i ravnomerno disanje umiruje nervni sistem, ublažava nervozu, bilansira i reguliše energiju kako na fizičkim tako i suptilnijim nivoima.

Ukoliko vam je materijal koristan i smatrate ga vrednim deljenja,
hajdemo da zajedno inspirišemo još nekoga. Negujmo naše pleme svesnosti i ljubavi!


Svi tekstovi su autorski i svako preuzimanje i objavljivanje bez saglasnosti,
podleže kršenju autorskih prava.


Categories: Yoga world

Post Your Thoughts