Iskustva i preporuke

…učenika, klijenata i saradnika

Rad sa Natašom dešava se u ambijentu gde se pobuđuju sva vaša čula, što u kombinaciji sa vođenim vežbama meditacije postepeno otvara put intuitivnoj spoznaji. Sve skupa, to je za mene predstavljalo sasvim novo iskustvo uranjanja u sebe i zasigurno jedno od najprijatnijih. Kroz ovu jednistvenu praksu, zatrpana imaginacija lagano počinje da se oslobađa i izbija na površinu, kreirajući u vama nove svetove koji se utiskuju u vaše biće i prožimaju vas osećanjem spokoja i lepote. Pritom, treba naglasiti da se ne radi samo o trenutnim efektima, već nečemu što traje. Dominantan utisak su nesebično angažovanje i predanost naše drage učiteljice, kojoj se samo treba prepustiti i verovati.
Jelena Božilović, Niš, Srbija
Holistička terapija – personalizovani meditativni proces

Divno, prosvetljujuće iskustvo koje pomaže prepoznavanju nekih starih rana, sagledavanju istih iz nove perspektive, otpuštanju i isceljenju s jedne strane, i buđenju one unutrasnje snage i svetlosti, s druge.
Hvala na svom angažovanju i požrtvovanosti, znanju, uvidima i ljubavi, svemu što si utkala u ovu našu malu zajednicu.

Jelena Ogrizović, Niš, Srbija
(Meditativno-kontemplativni program “Magija svesnog početka”)

Program je bio fenomenalan u svakom pogledu.
Uživala sam i shvatila koliko mi joga prija i koliko mi je potrebna ta praksa u životu.
Milena Ranđelović, Niš, Srbija

Oduševljena sam časom. Toliko mi je prijalo, toliko sam se povezala sa sobom…
Još uvek me drži taj osećaj sa kojim sam napustila salu i jedva čekam sledeci susret.
Hvala ti! 🙏🏽
Teodora, Niš, Srbija

Možda ste poput mene i ponekad rano ujutro pre početka prakse kažete sebi nešto poput: „Mislim da danas ne mogu da uradim ni jedan pozdrav suncu.“ Zamislite sada da se osećate tako – super umorni, s malo energije – i da vas ujutru u 7:30 na vratim shale pozdravlja vedra, nasmejana i uvek srdačna Taša. Zaista je odvela moju praksu na drugi nivo. Njene asistencije su bukvalno magične. Nemam pojma kako to radi – kao da me jedva dodiruje, ali nekako moje telo ide dublje i dublje u pozu, otvara se neki novi prostor unutra i napokon mogu slobodna da dišem. Tako je nežna! Budući da sam nov u Ashtangi, bio sam oprezan od klasičnih “grubih podešavanja ” i povreda – sa Tašom nema potrebe za brigom jer sam se uz nju uvek osećao sigurno.
Toplo bih preporučio njene časove svima koji žele da svoju praksu dovedu na viši nivo.
Jesam li spomenuo njeno entuzijazam? 🙂 Da, zarazan entuzijazam. Uvek sam osećao kao da je u mom timu i da joj je zaista stalo da razumem jogu, da bolje upoznam sebe i uđem dublje u proces.

Neizmerno sam zahvalan na tom iskustvu.
10/10. 5 zvezdica. A +

John Miller, Okemos, Michigan, U. S.

Terapije sa Tašom su bile zaista moćne. Primetila sam da sam mnogo svesnija, samopouzdanija, manje sramežljiva – uvidela sam koren stida, osvestila svoju vrednost i shvatila da neke stvari u mom životu uopšte nisu važne. Staloženija sam i ne reagujem toliko brzo kao nekada. Moja energija, koja je godinama bila vrlo niska, neizmerno je porasla.
Neke stare bolne i zastrašujuće stvari su se takođe pojavile, ali se pokazalo da je bilo neophodno i da važno proraditi i te delove mog života. Iako bi ponekad moglo biti teško, znam da je sve to put isceljenja.
Najneočekivanija promena bila je moja veza sa vremenom: kao da sam odjednom spoznala koncept vremena, ili bolje rečeno postala sam mnogo svesnija iluzije vremena.
Mnogo vam hvala,
Vera

Veronica Lepidi, Algero, Italija
(Individualna Holistička terapija)

Tasha Nikolić bila je naša gostujuća učiteljica joge i terapeut u Orion Healing centru, na Tajlandu. Ne samo da je uspešno vodila programe koji obuhvataju različite nivoe spremnosti  učenika, već je delila i svoje ogromno znanje i veštine u domenu holističih terapija.
Tašini časovi su uvek bili dobro posećeni, i tokom svog boravka u Orionu uvek smo dobijali odlične povratne informacije od naših klijenata. Tašina specijalnost ogledala se u sposobnosti da prepozna i izađe u susret individualnim potrebama svakog učenika pružajući im kontinuiranu podršku i konkretne smernice.
Taša je bila integralni deo našeg centra i podigla je standard nastave na viši nivo.
Njenu odluku da krene dalje primili smo sa velikom tugom. Zahvalni smo za njeno prisutvo i boravak ovde koji je zaista bio od vitalnog značaja. Mogu samo da pohvalim i toplo preporučim Tašu kao osobu, učitelja i isceljiteljku. Ono što je počelo kao posao, završilo se kao veliko prijateljstvo. Želim joj sve najbolje na njenom budućem putu i ​​nadam se da ćemo imati priliku da je ponovo dočekati u Orionu u bilo kojem trenutku.
Ben Makosch, Cirih, Švajcarska
Joga učitelj i menadžer ‘Orion Healing Centre’, Koh Phangan, Thailand

Kao neko ko je čvrsto verovao samo tradicionalnoj zapadnoj medicini, bio sam skeptičan prema bilo kom obliku isceljenja koji ne uključuje medikametoznu terapiju. Moje prvo iskustvo rada sa Tašom dogodilo se po završetku duge emotivne veze zbog čega sam bio potpuno očajan. Tašin pristup i tehnike kroz koje smo zajedno prolazili su mi pomogle da razumem stari obrazac i dale snagu da se vratim sebi i preduzmem potrebne korake kako bih saosećajno zatvorio prethodno poglavlje života i krenuo napred.
Nekoliko godina kasnije, putujući jugoistočnom Azijom razboleo sam se u više navrata. Ne pronalazeći trajno olakšanje od lekova protiv bolova ili antibiotika, ponovo sam pozvao Tašu. Njena praksa i metode su me najpre potpuno opustile i pomogle da osetim duboki mir. Ne samo da su se neprijatne tegobe ubrzo povukle (svaki put obično mogu da osetim prve efekte terapije već u roku od sat vremena), već sam uspeo da sagledam i razumem osnovne probleme koji su uzrokovali ili pogoršavali stanje.

Vrlo zahvalan klijent.
Karl Jones, Novi Brajton, Velika Britanija
(Individualna Holistička terapija)

Imao sam privilegiju i čast da učim od Taše. Mogu samo reći da je odlična učiteljica, da vrlo dobro vlada materijom ali i da  ima mnogo iskustva – što uliva dodatno poverenje. Bilo je zadovoljstvo pohađati njene časove. Strpljiva i saosećanja, svojim suptilnim dodirom i osmehom, čini da praksa bude toplija i lakša.
Puno sam naučio, hvala Taša.
Gil Maoz, Tel Aviv, Izrael
(Grupni joga program)
Cilj, svrha, razlog postojanja… Sve ovo u jednom momentu zivota, u nastojanju da spoznas samu sebe, stoji bez odgovora i zuri u tebe. Desilo se i meni. Taj se momenat sasvim slučajno poklopio sa ulaskom joge u moj zivot. Stvorila se niodkuda, bez očekivanja, nadanja, a donela je mnogo, mnogo više.
Susret sa meditacijom je vremenom doveo do susreta sa emocijama i konfliktima. Otvaranje leđa naučilo me disanju, držanju kičme. Disanje mi otvorilo um. Bol u leđima nestao. Rad na asanama nije samo vežbanje mičića, već mnogo, mnogo više od toga. Balansi nisu samo balansi tela, već i uma. Vremenom sat i po vežbe se pretvorio u puno više od toga. Mojih 10 sekundi ranije, pretvorilo se sada u deset minuta. Pozdravi Suncu, postali su pozdravi zivotu. Nesporazumi su postali samo različiti uglovi gledanja na stvari. Problemi samo drugačije lekcije u zivotu. Usporavanje je postalo samo način da brže stignem.
Sve ovo je dug put koji traje i trajace. Uživam u trajanju, uz jogu koja postaje deo mene. Nisam se ni okrenula, a ona me naučila da se otvorim, da se ne plasim, da se umirim. Uči me da dam sebi vremena i upoznam sebe.
Zahvalna sam na tom putu!
G.
(Grupni joga program)

Moj prvi kontakt sa jogom bio je početkom 2012. godine, i to preko knjiga i interneta. Počeo sam da tražim neko rešenje za problem sa svojom kičmom koja je znala nekoliko puta godišnje da mi stvori vrlo neprijatne bolove. Sedenje u kancelariji, autu i naravno višak kilograma su bili uzroci ovog problema. Tražeći na internetu rešenje za svoj problem došao sam do joge. Svi su je preporučivali kao najbolju aktivnost za bolove u leđima i tako sam uz pomoć knjiga i interneta počeo da vežbam sam kod kuće. Redovno vežbanje brzo je dalo rezultate i bolovi u kičmi su postali retkost.
Kako sam jogu istraživao počela je sve više da mi se sviđa i shvatio sam da ako želim da naučim osnove joge i da napredujem, treba da imam učitelja joge koji će mi to pokazati. I tako srećnim spletom okolnosti 2013. godine upoznao sam Natašu, joga instruktora, i počeo da vežbam jogu u njenom Chandra Yoga Studiu.
Podrška uvek nasmejane Nataše, njeno veliko znanje, posvećenost svakom učeniku i pozitivna energija koja zrači iz nje, dalo je rezultate. Posle nekoliko meseci redovnog vežbanja moje telo postalo je fleksibilnije, zdravije i bolovi u leđima prošlost. Joga kroz svoju praksu menja telo i um na najbolji i najzdraviji način.
Joga je sada postala moja redovna aktivnost koja prija mom telu na najbolji mogući način.
D.

Kažu da se veliki ljudi i sami bogovi ne javljaju na svet slučajno. Tako je i meni sam univerzum pokazao put do jogine koja je uticala da se moji ciljevi i želje promene, kao i to da se moja ličnost razvija u drugim pravcima.
Pre nešto manje od tri godine sam prvi put otišla na jogu. Tog prvog časa, jogu sam doživela kao nešto apstraktno, neopipljivo, dok nisam spoznala da je sama njena sadržina prožeta duhom opšte čovečnosti.
Praktikovanjem joge moja percepcija poimanja realnosti se promenila. Odlasci na časove kod Nataše su za mene bili vid terapije, kako one mentalne, tako i fizicke. Bilo mi je potrebno da smirim misli kalo bih mogla da učim i radim. Vođene meditacije su me iz dana u dan bodrile i podsticale na borbu bila sam pušac, u duševnoj neravnotezi, sa rasejanim umom. Stalno sam bila ispunjena nekom tugom. Meditacije su mi pokazale novi svet, skinule veo koji je bio bačen preko moje duše i pomogle da spoznam one stvari koje me čine srećnom i mirnom. Nakon svakog časa moja volja i želja je bila sve veća, i, uz podršku i razumevanje jogine, na kraju sam uspela da se izborim sa onim stvarima koje sam doživljavala kao slabosti. Prestala sam da pušim, postala vegeterijanac i našla Mir u sebi koji je neophodan da bi čovek bio srećan. Ali, pored meditacije i same asane su čistile kako moje mentalno, tako i fizičko biće. Nemam više problem sa donjim delom kičme koji sam imala ranije zbog stalnog sedenja u toku učenja.
Neizmerno sam zahvalna što sam se probudila iz neznanja i mraka u kojima sam bila zarobila svoj um i svoju dušu, sada dišem slobodno i mirno, sa saznanjem i uverenjem da je čovek sam život.
Hvala Natasa.
Milena Dimitrijević, Niš, Srbija
(Grupni joga program)

Kod Nataše na časove joge sam krenuo po preporuci svoje dobre drugarice, koja je već uveliko išla. Kako je moj posao vezan za monitor i uglavnom sedim veći deo dana, znao sam da mi je preko potrebna neka fizička aktivnost, pa sam odlučio da se oprobam i da odem da vidim šta je to joga.
Veći deo prvog časa sam presedeo jer nisam bio u kondiciji da savladam veći deo asana 🙂 i tu sam shvatio koliko je ustvari joga zahtevna ali i relaksirajuca – već posle prvog časa sam se osećao opuštenije.
Odlučio sam da nastavim sa jogom i da vidim kako ću da napredujem i koliko ću da izdržim sa časovima prolazili su dani, nedelje, mesec za mesecom, i ja sam primećivao promene, prvenstveno fizičke prirode – smanjio mi se bol u predelu vrata, ramena i leđa, povećao sam konidiciju, ali sam postao i zadovoljniji, srećniji i veseliji, smireniji prvenstveno.
Nastaviću da idem i dalje, i u ne planiram da prekinem sa ovom praksom.
Nenad, Niš, Srbija
(Grupni joga program)

Već dugo godina pokušavam da ostanem u drugom stanju. Informisala sam se baš dosta što se tiče te teme. Na raznim stranim sajtovima sam videla da preporučuju jogu kako u smislu smirivanja organizma zbog velikog stresa pod kojim se žena uopšteno zbog tog problema, tako i zbog vantelesnih oplodnji koje su teške za psihičko stanje organizma, tako i zbog položaja koji pomažu jačanju materice.  Nataše je u moj problem ušla odmah i sa mnogo strpljenja. Već posle prvih mesec – dva osetila sam veliko poboljšanje. Napetost se smirila i bila sam vedrija, i pojedini bolovi koje sam imala u stomačnom delu su se smirili i malo-pomalo nestali.
Sada je joga postala neizostavna u životu. Preporučila bih je svima, a naročito ženama koje imaju ovu vrstu problema.
Marija D., Niš, Srbija

Za jogu sam prvi put čula pre 3 godine. Svim silama sam se trudila da pronađem odgovarajuće mesto za polazak. Profesor sa fakulteta mi je preporučio Chandra Yoga Studio, rekavši da časove joge vodi izuzetna devojka.
Ah, svest o jogi kao disciplini se nakon prakse i meditacije znatno promenila. U početku su mi vođene meditacije bile čudne, a asane teške. Nisam odustajala, jer me je neka sila mamila da ostanem. Svest je i dalje spavala. Onda sam pravila pauzu neko vreme. Zbog obaveza sam morala dosta da putujem. Počela sam da pijem i pušim. Nakon nekog vremena i da uzimam psihoaktivne supstance. Obaveze na fakultetu i tadasnji posao sam zanemarila. Bila sam u vlasti čulnog, polako su opadali svi moralni i socijalni obziri. Bila sam očajna.
Rešila sam da ponovo krenem na časove joge. Ah! Šta je meni značio odlazak na čas joge! Jedna vođena meditacija, druga, treća, praksa svesnosti – polako je smirivala moj nezadovoljni duh i kao da me je obasipala snagom. Sa svakim časom sam bila sve odlučnija i sigurnija u sebe. Ostavila sam sve što je mučilo i robilo moju svest. Čas joge mi je bio lek. Motivacija da ja to mogu! Da ostavim alkohol, cigarete i sve vrste opijata. Ono sto je Nataša govorila u toku vođene meditacije sam utiskivala u svoje mentalne obrasce, da bih nakon skoro pa godinu dana uspela da pobedim slabosti. Meditacija mi je proširila i pojačala sposobnost reakcija na svet. Ako sagledam i fizički aspekt i tu je napredak vidljiv – telo je dosta gipkije i bez bolova u zadnjem delu kičme.Časovi joge su učinili da stvorim ravnotežu u sebi, sa sobom i okolinom. Danas ne pušim, ne pijem i ne uzimam nikakve supstanc kako bih život učinila smislenijim. Savetujem svima koji nisu išli na časove joge da barem probaju, jer je joga disciplina koja nam zasigurno daje Obilje, prvo čoveku u samome sebi, a onda i Obilje celokupnog života!!!
Hvala!
Milica, Niš, Srbija

Stalno me je jedna prijateljica terala da krenem na časove joge. Pričala je kako je joga dobra kako za fizički tako i za psihički aspekt. Ja se nisam obazirala na te njene priče…sve dok nisam pretrpela jedan veliki gubitak i prošla kroz jako težak period u životu. Tada mi je palo na pamet da probam sa jogom. Krenula sam na časove pre 3.5 godine, i pored toga što sam jogom rešila bol u leđima, i izborila se sa panikom u stresnim situacijama na poslu, meni je Joga pomogla da vratim osmeh u moj život. Zahvaljujući meditaciji, asanama, joga nidri i (pravilnom) disanju sam prevazišla tugu koju sam osećala i nastavila normalno da živim.