Happily ever after

Još uvek nam je tu zima. Ušuškanost, miris cimeta i vanile, mekana odeća. Slojevi meke odeće.
I tanani grč ispod nje, dok se hladnoća prikrada. Bar za nas letnje romantike najduži mesec u godini i opasan smrz.

U9Q4TS0K2L

OK, dragi ljudi.

Nedelja je moj detoks dan. Dan kada nema puno aktinosti, posla, razgovora… kada ne gledam na sat, ne planiram, spontano tečem i jesam. Sve ide lagano, organski, i u pravim dozama. Nema moranja i pritiska. Usporavanje i oslobađanje od suvišnog.  Razuslovljavanje.
Nedelja je dan kada najviše maštam. Odmaranje u trenucima slatkog jutarnjeg mira uz šolju čaja. Šaka crvene soli i jedan dobar zeleni napitak. Tihovanje. Regeneracija. Praksa. Putovanje kroz telo i intenzivna, duboka, znojava praksa. Beskrajno dragocena. Potpaljivanje unutrašnje vatre i negujući dijalog. Vraćanje u detinjstvo. Igram se dok stvaram i uživam dok radim. Odmor. Tegla ceđenog soka i miris sandala. I dug period neophodnog mirovanja kada se istražuje isceljujuća moć tišine. Kada se svesno osamim. Sumiram utiske mog čergarskom života i otvorenih ruku dočekujem sve što dolazi.

Zašto sve ovo pišem?

Još uvek nam je tu zima. Ušuškanost, miris cimeta i vanile, postpraznično raspoloženje u iščekivanju proleća. A možda je ovo i period kada radite ono što najviše volite, družite se, uživate, čitate, zabavljate uz čašu kuvanog vina i neke drage, pozitivne ljude. No, bar za nas romantike i decu cveća, opasan smrz. Šalovi, rukavice, mekana odeća. Slojevi meke odeće. I tanani grč ispod nje, dok se hladnoća prikrada. I tu i tamo – poneki komad teške hrane, da nas ugreje, okrepi, ponekad i uteši. Kratki dani i puno obaveza. Tokom zime se, takođe, najčešće razboljevamo, kašljuckamo, kijamo, konfuzni smo, pomalo „slomljeni“ . Čeznemo za suncem, nedovoljno se krećemo iiii ponekad pribegavamo brzim rešenjima.

Telo kao nosilac svesti
Vitalnost se odnosi na našu opštu sposobnost da primimo, procesuiramo i otpustimo najraznovrsnije sadržaje koji neguju i hrane, ili pak zagađuju naše telo, um i Biće. Kada rasteretimo organizam i um ustajalih sadržaja, spontano se pokreću prirodni, unutrašnji mehanizmi regeneracije i isceljenja. A kada „čišćenjem“ i praksom svesnosti i fokusirane pažnje započnemo dan, proces je još lepši, lakši i efikasniji!

U to ime, danas vas pozivam da se okrenete sebi, uložite mali, svesni napor da se prepozna i prevaziđe možda neka skrivena, tokom hladnih dana akumulirana napetost, inercija… šta god da vas bezobrazno tišti.

Pozivam vas da mi se pridružite i dopustite da telo bude instrument promene – promene perspektive, raspoloženja, emocionalnog stanja, energetskog statusa vašeg bića. Dozvolite da bude moćan i snažan katalizator.
Zakoračite na prostirku na sred dnevnog boravka, kancelarije ili parka, protegnite se, čučnite, skočite, otvorite, zatvorite, okrenite, rotirajte, pogledajte na svet naopačke. Poletite.

Otvorite sve prozore, provetrite police, fioke, pregrade u novčaniku i kompjuteru, ispraznite unutrašnje džepove. Nešto staro bacite, nešto vama nepotrebno s ljubavlju poklonite.
Pozivam vas da mislite dobro o sebi,  da odmorite, da nekoga pozivom iznenadite, nekog drugog  zagrljajem ohrabrite. Odnesite novine vašoj baka Mili sa sedmog i ponudite pomoć čika Jovi iz marketa dok i nedeljom premešta rafove.
Častite sebe i ljude koje volite raskošnim buketom cveća, nekom dobrom pričom, zdravim gurmanlukom, plesom i ooozbiljnom porcijom smeha. Živite glamurozno i deliktno.
Ma makar jedan dan.
Samo danas.

Mudri ljudi kažu da nova radna nedelja počinje baš u nedelju.
Da se po jutru dan poznaje. A da se čudesna jutra stvaraju nežnim osmehom dok tonemo u san.
Srećan početak i još srećniji kraj.

Pripremimo se za proleće i otpočnimo novi ciklus na drugačiji način. Hajmo da svesno priđemo korak bliže celovitosti, radosti i slobodi. Da “funkcionišemo iz centra, mislimo centrom, osećamo centrom, dišemo centrom, da budemo centar“.
Da puni poleta, osveženi i osnaženi krenemo napred!
Pouzdano znam da je ovo super trenutak za to. 😉

Samo danas.
Ma makar i jedan dan.
Neka ljubav  i dobrota ugreju svet.

Svi tekstovi su autorski i svako preuzimanje i objavljivanje bez saglasnosti, podleže kršenju autorskih prava.


Categories: Yoga lifestyle

Post Your Thoughts