Božanska radost

Tekst je objavljen u magazinu Sensa.

Bivanje ispunjeno radošću traži od nas da se odreknemo starih priča i zaista izaberemo jedan herojski put. Takav način života, reflektivan a krajnje otvoren, pruža nam priliku da proniknemo u tajne prirode i društva istražujući vlastito biće – iz prve ruke, na osnovu direktnog iskustva.


Odlomak iz teksta:

Šta je za vas radost? 
Gde živi iskra radosti u vašem telu? Da li je rado viđen gost, tek povremeni prolaznik
ili stari poznanik čijeg se lika gotovo jedva sećate? 

U filozofiji joge, koncept radosti zaokružen je terminom Ananda. Iako ne postoji pravi ekvivalent u srpskom jeziku, Ananda bi se sa sanskrita mogla prevesti kao božanska radost, svojevrsna bezvremena dimenzija sreće, blaženo iskustvo bivanja – izvan mentalnih fluktuacija i prolazne prirode emocionalnih doživljaja. Ananda ne poriče prisustvo tuge, već je transcendira spoznajom svog istinskog identiteta. Ananda ne demantuje postojanje bola, već prethodi i predstoji svakom privremenom doživljaju ovozemaljskog života. Ukratko, Ananda je sveobuhvatno stanje svesti koje dopušta svemu da uplovi u iskustvo i da se u njemu lagano rastopi.

Uprkos nastojanjima da kontinuiramo tragamo za dobrim, lepim i uzvišenim, obeshrabreni smo neočekivanim zaokretima, čupavim razmenama i dubokim strahovima: život postaje ozbiljan, a mi sumnjičavi. Zatičemo sebe u već poznatom životnom obrascu (nove situacije – stara bol), a radosti „ni za lek”.

Jedno je sigurno: niste sami. Traganje za radošću nije lak poduhvat:
tome su nas retko učili, te je razumljivo da prvi koraci budu nespretni.

Ceo tekst možete pronaći u martovskom broju magazina Sensa.
Ušuškate se i zaronite!


Ukoliko vam je materijal koristan i smatrate ga vrednim deljenja,
hajdemo da zajedno inspirišemo još nekoga.
Negujmo naše pleme svesnosti i ljubavi!

Svi tekstovi su autorski i svako preuzimanje i objavljivanje bez saglasnosti, podleže kršenju autorskih prava.


Post Your Thoughts