Samo tvojih 5 minuta: Emocionalno razumevanje sebe i svog tela (prvi deo)

(tekst je objavljen decembra 2015. u časopisu “Živeti zdravije”)

 

Svakodnevni uvidi ~ životne priče ~ putopisne avanture ~ isceljujući rituali

Predpostavimo da ste (na pauzi) na radnom mestu dok čitate ovaj članak ili se upravo odmarate nakon stresnih radnih sati. Možda osećate bol u ramenima, zatezanje u vratu, blagu glavobolju, i  nikako vam ne polazi vam za rukom da ih se oslobodite. Na raspolaganju su vam sve tehnike, svi načini samopomoći i sve informacije ovoga sveta, ali avaj… Već ste sve to probali, uložili puno novca, vremena i energije i opet, opet, niste dobili očekivane rezultate! Sve to vam je, u najboljem slučaju, donelo privremeno olakšanje i ostali ste tako ubeđeni da je to sve što možete da dobijete. Sve manje razmišljate o isceljenju i optimalnom zdravlju dok pokušavate da istolerišete hroničnu nelagodu, dok se trudite da se pomirite sa pritiskom i saživite sa bolom. ‘Nema se vremena’, ‘nema se para’, ‘nema se volje’, mislite vi… I upravo tako, vaše životne navike postaju sve čvršće, poslovni zahtevi uporedo stalno sve veći, a vi sve umorniji i bolesniji nakon godina ”trpljenja“ i odlaganja.
Tekst koji sledi ima nameru da vas podseti na osnovne uzroke nelagodnosti o kojoj govorimo,  kroz usmeravanje pažnje na poreklo nepotrebne i toksične tenzije koja boravi u našim telima, i da tako sugeriše načine pomoću kojih možete da prevaziđete pomenute poteškoće – malim, svakodnevnim naporima u nastojanju da se pobrinete za sebe. Svesnost kao glavni instument temeljne promene, uz pažljivo dizajniranu sekvencu položaja, podstiče meditativni kvalitet uma i omogućava da razumete i uklonite uzrok nelagodnosti. A sve to kroz prisan i negujući odnos prema svom telu, kroz otvaranje grudi, provetravanje pluća i temeljno i potepeno otpuštanje svega što zagađuje vaše biće.

Interesantan paradoks našeg doba ogleda se u činjenici da živimo i radimo okruženi komforom, ali u nekoj vrsti kontinuirane psihološke borbe. Nakon dugog perioda realne i kolektivne, fizičke ugroženosti (oskudica, epidemije, nepovoljni socijalni uslovi), strah se sa terena bitke za fizički opstanak, preselio na teren emocionalnog. Ne samo što nas je ”stres” preplavio, poput nekakve nevidljive moderne epidemije, već mi isto tako pomrljivo pristajemo na to stanje, okrećući tako leđa svojoj pravoj prirodi, sve u ime produktivnosti i megalomanskih ambicija! Usled svih pokušaja da se ”izborimo” sa pritiscima, rokovima, gustim svakodnevnim rasporedom, na snagu stupa poznati mehanizam ”bori se ili beži”,  ni najmanje elegantan odgovor na svakodnevne stresne situacije.

 

(Iz)vanredno stanje

Stresni događaji imaju moć da pokrenu snažne emocije; burna emocionalna reakcija dalje izaziva odgovararajuću fizičke i fiziološke promene koji su deo čitavog lanca zaštitnih reakcija. Usled doživljaja hronične uzemirenosti, aktivira se simpatički nervni sistem kao deo primitivnog fiziološkog refleksa, koji utiče na držanje tela u pripravnosti – telo tako mudro mobiliše sve resurse za potrebnu akciju. Ovaj mehanizam ne samo što nije štetan, već je neophodan. Problem nastaje (onda) kada nam ovo vanredno stanje pređe u uobičajeni način funkcionisanja! To se manifestuje kroz mišićni spazam, potencijalne neurološke, somatske i gastrointestinalne smetnje, kao i kroz degenerativna oboljenja koštano-zglobnog sistema! Kako je telesni bol često ”samo” odgovor na emocinalnu napetost, valja usmeriti pažnju na uzrok navedenih tegoba.

 

Emotivno poreklo pojačanog mišićnog tonusa

Ne treba izgubiti iz vida da osim efekata stresa na telo, sam organizam isto tako, povratno utiče na to kako se osećamo i kako percipramo svet oko nas. Dugoročna izloženosost stresu će se fizički izraziti u vidu napetih mišića i  takozvanog „osećaja ukočenosti“, i to u rasponu od neprijatnih prolaznih senzacija do hroničnog bola, krutosti i zatezanja. Kada osećamo anksioznost, naše telo takođe prolazi kroz duboke unutrašnje promene. Drugim rečima, stalna mentalna uznemirenost dovodi do hroničnog spazma mišića. Osećaj opšteg diskomforta je osnovni uzrok mišićne tenzije koja dalje pojačava pritajeni emocionalni grč. Doživljaj emocionalne inhibiranosti neretko izaziva jedan opšti energetski zastoj, primoravajući nas tako da uvidimo neophodnost osvešćivanja ovog beskrajnog lanca promena i nesvesnih reakcija!

Telesni pokazatelji uznemirenosti

Pomenute tegobe se najpre manifestuju u vidu nelagodnosti u predelu vrata, glave i ramena u vidu tzv. „trougla napetosti“ – od korena lobanje, ka ramenom pojasu. Psihološki pritisak se najpre prepoznaje kroz pojačan tonus mišića lica (očiju, čela i zategnutost mišića vilice koji je još jedan nesvesni mehanizam mentalne borbe: stiskanje zuba i priprema za borbu) što organičava protok i izaziva nedovoljnu snabdevenostu krvi u glavi. Migrene, glavobolje, slaba koncentracija, bol u leđima, smanjeni opseg pokreta vrata, ramena ili ruku su takođe posledice dugotrajnog stresa i povišene toksičnosti u organizmu. Simptom može da varira u intenzitetu od blagog, preko umerenog, do jakog bola. Simptom – kao prijateljski signal, mala dobronamerna opomena/poziv koja nas doziva da se iznova povežemo sa telom I da uvažimo njegove potrebe.

Napetost ovih osetljivih zona je najčešće prvobitno prouzrokovana emocionalnim previranjem – opštim stanjem uznemirenosti, nervoze, žurbe i frustracija usled nemogućnosti da se zadovolje, često preveliki zahtevi modernog života. Za njima ne zaostaju ni visoki kriterijumi onog našeg unutrašnjeg goniča, koji se rukovodi principom nedovoljnosti (nikad dosta rezultata, vremena, prostora, prijatelja, novca, odmora, života..). Takođe, nedovoljno kretanje i fizička aktivnost, kao i višečasovni nepravilan sedeći položaj, mogu izazvati čitav talas mišićnih kontrakcija, zbog čega pojedini delovi našeg tela gladuju za kiseonikom. Tako se protok krvi do mišića koje ne koristimo značajno smanjuje. Osvešćivanje neprijatnosti, meditativne pauze, poklanjanje pažnje i negovanje tela kroz nežne kružne pokrete, istezanje, blagi pritisak i masaža, uticatiće na produženje skraćenih mišićnih vlakana, na optimalan protok krvi, kiseonika i potrebnih hranljivih materija i otpuštanje emocionalnih toksina koji su boravili na tim mestima, dug vremenski period. Pravilno držanje tela kombinovano sa jednostavnim tehnikama za redukciju stresa, doprineće brzom i efikasnom rasterećenju i revitalizaciji organizma.

(U nastavku slede konkretne smernice i načini za svesno praktikovanje mira – u sebi i sa sobom)

 

Ukoliko vam je materijal koristan i smatrate ga vrednim deljenja,
hajdemo da zajedno inspirišemo još nekoga. Negujmo naše pleme svesnosti i ljubavi!


Svi tekstovi su autorski i svako preuzimanje i objavljivanje bez saglasnosti,
podleže kršenju autorskih prava.


Categories: Yoga lifestyle

Post Your Thoughts