Važnost stabilnog emocionalnog oslonca

Tekst je objavljen u Wannabe magazinu 

“U odraslom čoveku je ostalo dete, večno dete, što se nikad neće uobličiti, nešto što traži neprekidnu brigu, pažnju i vaspitanje. To je onaj deo čovekove ličnosti koji želi da postane kompletan.”

(…) U tom smislu, jedini način da razumemo naša adaptivna ponašanja je da ih saosećajno istražimo i svesno proživimo. Bez osude, odbacivanja ili težnje da se pošto–poto promene, važno je da najpre prepoznamo tendencije koje su upravljale životnom putanjom i njihovu ulogu u individualnom iskustvu – kako bismo iskoračili iz lavirinta potisnutih emocija… To dalje vodi usvajanju emocionalnih kompetencija i razvijanju veština samoregulacije koje pomažu povratku u ravnotežu – ne samo u kriznim momentima, već kao alati kojima pojedinac samostalno i dugoročno poboljšava kvalitet svog života. Takav vid samoosnaživanja otvara ljudsku svest za viši stepen introspekcije – kao polaznu tačku individuacije (realizacije punog potencijala). (…)

U okviru nove WELLBEING kategorije WANNABE MAGAZINE-a, kreirane sa ciljem postizanja životnog balansa kroz edukaciju o dve glavne kategorije blagostanja – fizičkom i psihičkom/mentalnom, delimo šoljicu lekovitog razgovora o meditaciji.Ušuškajte i zaronite!

Ceo tekst možete pronaći na:


Post Your Thoughts