Bhava Sadhana – tromesečni holistički program

26.10.2020.

- not specified -

- not specified -

- not specified -

Uvodni kurs ~ početni nivo

Sam naziv potiče od termina kojima su u prevodu sa sanskrita obuhvaćeni kvaliteti koje nastojimo da negujemo kroz svaki svesni susret.
Bhavana
 nas, najpre, upućuje na vrednost posvećenosti na putu ka psihološkoj zrelosti. U jogičkoj filozofiji, bhava se smatra centrom duhovnih osećanja istinskog Sopstva – kao izvora sveopšteg blagostanja, vitalnosti i dobrog raspoloženja, svesnog odmora i dubokog mira.

__

Bhava Sadhana je predana duhovna praksa,
intimni susret za Sobom,
sve što činimo srcem
za najviše Dobro svih.

 

U susret 11. jesenjoj sezoni!

Dragi joga prijatelji,
dobrodošli na uzbudljiv i osnažujuć proces
svakodnevnog rasta i postepenog preobražaja!

Nakon druženja na online platformi, vraćamo se susretima u našem joga dOmu.
Osveženom i u slavljeničkom raspoloženju, baš kao i mi!

 

O ČEMU JE REČ? 

Autorski program Bhava Sadhana nastao je kao rezultat dugogodišnjeg učenja, prakse, grupnog i individualnog podučavanja, istraživanja i nastojanja da se osmisli jedan celovit pristup satkan od tehnika koje na sveobuhvatan način podržavaju naše psiho-fizičko blagostanje.

TEMELJI PRAKSE
Praksa se oslanja na autentične izvore i metodologiju klasičnih joga učenja, poštujući principe kontemplativnih tradicija i nastojeći da ponudi skladan odnos drevnih tehnika na način koji podržava našu individualnost, raznolikost potreba, kapaciteta i namera.

 

Na praktičnom nivou to se ogleda kroz:

 • INTELIGENTNO I KREATIVNO SEKVENCIRANJE, vešto stvaranje optimalnih uslova za transformativno iskustvo;
 • istraživanje pokreta, dinamike, praničnog potencijala i TRANSFORMATIVNE MOĆI DAHA;
 • pažljivo usmeravanje na INTROSPEKTIVNU STRANU PRAKSE;
 • PRSTOHVAT VEDSKE MUDROSTI kroz kontemplaciju Joga sutri i drevne mantre;
 • OSVEŠĆIVANJE SUPTILNE (PRANIČNE) ANATOMIJE našeg bića uz istovremeno konkretno pozicioniranje skeletno-mišićnog sistema, kako bi se poboljšali benefiti joge kao svojevrsne psiho-fizičke terapije;
 • OHRABRENJE DA KROZ LIČNI PROCES i jedinstveno intimno putovanje otkrijemo autentičnu perspektivu podržanu vrednostima i principima joga filozofije;
 • NEGOVANJA STABILNE ZAJEDNICE koja taj proces svesrdno omogućava i podržava.Santosha Sadhana ne iskljičuje druge joga pistupeveć nastoji da ih pažljivo integriše kroz komplementarnu i kreativnu primenu inteligentnog sekvenciranja, svesnog disanja i formalnih meditativnih praksi, kroz kombinaciju aktivnih tehnika pročišćenja i kontemplativnih smernica.

 

TROMESEČNI HOLISTIČKI PROGRAM
Bhava Sadhana

Nešto šire značenje termina i samog koncepta odnosi se na stanje bića, mentalni stav i unutrašnji osećaj – kao subjektivne aspekte postajanja (bha bhu, „postati“, bhava – način delovanja, ponašanje), kao vitalnih elemenata jedne duhovne prakse joge (sadhana). Pojedinini jogički spisi ukazuju i na ekspandirajuće stanje svesti i izvesno ekstatično stanje koje je indukovano sazrevanjem duhovne predanosti. U budističkoj misli, bhava označava kontinuitet života, smrti i ponovnog rođenja; duhovnu zrelost koja se može postići kroz ovaj ciklus. Bhava je plod posvećenosti i kao takva nije ni kontrolisana ni potisnuta, već je pomoću devocijskih praksi transformisana i usmerena ka vrhovnom Dobru. U tom smislu, bhava označava aktiviranje i usmeravanje emocionalne i duhovne energije stvorene zrelim meditativnim promišljanjem.

Iako se svojim imenom izdvaja od uobičajenih joga pristupa, termini su tu samo da nas podsete na pozadinske principe i vrednosti ka kojima kroz praksu nastojimo da svesno težimo, nikako da kreira još jedno odvajanje unutar postojećeg joga sistema. Ne odriče se pripadnosti različitim joga sistemima već zahvalno prihvata njihov uticaj i teži da sistematično ponudi što bogatiju, temeljnu i izbalansiranu joga praksu.

 

______

 

PRIJAVA:
Za detaljne informacije i prijave pišite nam putem maila tasa.yoga@gmail.com.

(Zbog ograničenog kapaciteta prostora i blagovremene organizacije programa neophodno je izvršiti prijavu).


______


VAŽNO:

Ljubazno Vas molimo da se pre pristupanja programu upoznate sa detaljima kursa i načina rada kako bi vam bilo što prijatnije i uzajamna saradnja što uspešnija.
Nastojimo da unapredimo sadržaje u skladu sa vašim predlozima i potrebama, i da se posvetimo odabranom krugu ljudi koji su zaista spremni na transformaciju. Drugim rečima, negujemo duh zajednice i delimo znanja temeljno i sitematično.
Ovaj poduhvat je moćan i nije za svakoga u svakom trenutku. U tom smislu,  ohrabrujem Vas da iskreno prepoznate da li ste spremni da se zaista posvetite radu tokom narednih meseci.

______

Preporuke i pravila kako bi  proces tekao neometano:

 • Nemojte konzumirati hranu najmanje 2h pre dolaska.
 • Nastojite da dođete 5 minuta ranije kako biste se udobno smestili, umirili i osetili prostor i unutrašnju atmosferu pre početka.
 • Ljubazno Vas molimo da isključite zvuk na telefonu i ostavite ga izvan prostora za praksu (možete ga ostaviti u donjoj prosoriji).
 • U slučaju nemogućnosti održavanja časova biće ponuđen alternativni termin ili će aktuelna članarina biti produžena za odgovarajući vremenski period.
 • Krajem decembra – početkom januara nas čeka kraća zimska pauza (tokom novogodiških praznika).

Ovaj holistički program sam godinama sa mnogo ljubavi i pažnje razvijala za vas i neizmerno se radujem
nastavku deljenja kroz predstojeću joga sezonu!

______

 

Sadhana je tu da nas podrži i ohrabri.
Da nam se nađe u onim danima kada nam se čini kao da ništa ne funkcioniše.
Da nas uzemlji kada osećamo da je život na našoj strani i da letimo na krilima entuzijazma.
Da nas umiri, i podseti da budemo blagi prema sebi.
Da nas uputi na moć nežnosti.
Da nam pomogne da još malo porastemo.
Da bude tihi saputnik kroz čudesnu životnu avanturu.

Za jedan svesni, radosni, kreativni kolektiv!

S ljubavlju i poštovanjem,
Nata
ša

Unutrašnji hram ~ svakodnevni triumf svesnosti

read next