Elementi Ashtanga Vinyasa Yoge

- not specified -

- not specified -

- not specified -

- not specified -

Ashtanga Vinyasa Yoga
*isceljujući put unutrašnjeg pročišćenja kroz osam nivoa duhovne prakse

Aštanga joga je duhovna, filozofska i praktična disciplina koja nam je dostupna zahvaljujući mudracu Vamana Rišiu i originalnom učenju koje potiče iz drevnog spisa Yoga Korunta. Danas se Aštanga širom sveta praktikuje na način na koji je tokom života podučavao S. K. Pattabhi Jois, i kako to danas čini njegov unuk Sharath Jois.

Uvod u Ashtanga Vinyasa Yogu

Na početnom kursu “Elementi Ashtanga Vinyasa Yoge” očekuje nas druženje sa Ashtanga Yogom u tradiciji S. K. Pattabhi Jois-a kroz postepen rad na bazičnoj tehnici: ujjayi disanje, bandhe (energetski klučevi i kontrakcije koje štite i revitalizuju telo) i drishti (mesta usmeravanja pažnje, fokusa), demonstriranje, utvrđivanje i korigovanje tehnike svakog učesnika kursa. To postaje baza i ključ za tradicionalan način podučavanja, tzv. Mysore čas (po istoimenom gradu odakle je ova praksa potekla). Reč je o individualnoj praksi u grupi, intimnom, meditativnom putovanju na kom učimo da osluškujemo i disciplinujemo telo kao prečicu ili instrument za miran i stabilan um.

Kursevi su osmišljeni sa namerom da budu dostupni i razumljivi različitim nivoima (vežbačkog) iskustva, u skladu sa individualnim i grupnim potrebama.

Istinska Joga svom osnovnom zadatku negovanja duše pristupa preko tela, ali tu svoju misiju ne završava. Fizičko blagostanje je sekundarna dobit. “Vežbanje joga asana zarad zdravlja, da bismo bili fit, ili radi održavanja fleksibilnosti je spoljna praksa joge. Dok je ovo legitiman razlog za početak, to nije kraj“, kaže BKS Iyengar.

Ovo je uzbudljiv i osnažujuć procesa malog, svakodnevnog napora i postepenog progresa. Ova divna praksa nam daruje ogromnu snagu, i to ne samo fizičku, već onu drugu, pravu – snagu volje, snagu duha, snagu srca…

U Chandra Yoga Studiu se poštuje drevni Ashtanga sistem koji je usvojen na samom izvoru – u Mysore-u (Indija) K. Patthabbi Jois istraživačkom institutu KPJAYI (Ashtanga Yoga Research Institute).

Individualizovani pristup i sigurne, stabilne i ugodne asistencije pomažu polaznicima da usvoje predviđene tehnike, prodube asane, prekorače granice tela i uma i dovedu vlastitu praksu na viši stupanj. Primena autentičnog metoda, takođe, dovodi do maksimizacije terapeutskih učinaka (fizičkih, mentalnih, energetskih).

Radujemo se susretu sa Vama!
Dobrodošli!

practice. learn. grow. transform.

Praksa svesnosti i fokusirane pažnje

read next