Iskustva

“Cilj, svrha, razlog postojanja… Sve ovo u jednom momentu zivota, u nastojanju da spoznas samu sebe, stoji bez odgovora i zuri u tebe. Desilo se i meni. Taj se momenat sasvim slučajno poklopio sa ulaskom joge u moj zivot. Stvorila se niodkuda, bez očekivanja, nadanja, a donela je mnogo, mnogo više.
Susret sa meditacijom je vremenom doveo do susreta sa emocijama i konfliktima. Otvaranje leđa naučilo me disanju, držanju kičme. Disanje mi otvorilo um. Bol u leđima nestao. Rad na asanama nije samo vežbanje mičića, već mnogo, mnogo više od toga. Balansi nisu samo balansi tela, već i uma. Vremenom sat i po vežbe se pretvorio u puno više od toga. Mojih 10 sekundi ranije, pretvorilo se sada u deset minuta. Pozdravi Suncu, postali su pozdravi zivotu. Nesporazumi su postali samo različiti uglovi gledanja na stvari. Problemi samo drugačije lekcije u zivotu. Usporavanje je postalo samo način da brže stignem.
Sve ovo je dug put koji traje i trajace. Uživam u trajanju, uz jogu koja postaje deo mene. Nisam se ni okrenula, a ona me naučila da se otvorim, da se ne plasim, da se umirim. Uči me da dam sebi vremena i upoznam sebe.
Zahvalna sam na tom putu!”
G.

“Moj prvi kontakt sa jogom bio je početkom 2012. godine, i to preko knjiga i interneta. Počeo sam da tražim neko rešenje za problem sa svojom kičmom koja je znala nekoliko puta godišnje da mi stvori vrlo neprijatne bolove. Sedenje u kancelariji, autu i naravno višak kilograma su bili uzroci ovog problema. Tražeći na internetu rešenje za svoj problem došao sam do joge. Svi su je preporučivali kao najbolju aktivnost za bolove u leđima i tako sam uz pomoć knjiga i interneta počeo da vežbam sam kod kuće. Redovno vežbanje brzo je dalo rezultate i bolovi u kičmi su postali retkost.
Kako sam jogu istraživao počela je sve više da mi se sviđa i shvatio sam da ako želim da naučim osnove joge i da napredujem, treba da imam učitelja joge koji će mi to pokazati. I tako srećnim spletom okolnosti 2013. godine upoznao sam Natašu, joga instruktora, i počeo da vežbam jogu u njenom Chandra Yoga Studiu.
Podrška uvek nasmejane Nataše, njeno veliko znanje, posvećenost svakom učeniku i pozitivna energija koja zrači iz nje, dalo je rezultate. Posle nekoliko meseci redovnog vežbanja moje telo postalo je fleksibilnije, zdravije i bolovi u leđima prošlost. Joga kroz svoju praksu menja telo i um na najbolji i najzdraviji način.
Joga je sada postala moja redovna aktivnost koja prija mom telu na najbolji mogući način.”
D.

“Kažu da se veliki ljudi i sami bogovi ne javljaju na svet slučajno. Tako je i meni sam univerzum pokazao put do jogine koja je uticala da se moji ciljevi i želje promene, kao i to da se moja ličnost razvija u drugim pravcima.
Pre nešto manje od tri godine sam prvi put otišla na jogu. Tog prvog casa, jogu sam doživela kao nešto apstraktno, neopipljivo, dok nisam spoznala da je sama njena sadržina prožeta duhom opšte čovečnosti.
Praktikovanjem joge se sama moja percepcija poimanja realnosti promenila. Odlasci na časove kod Nataše su za mene bili vid terapije, kako one mentalne, tako i fizicke. Bilo mi je potrebno da smirim misli kalo bih mogla da učim i radim. Vođene meditacije su me iz dana u dan bodrile i podsticale na borbu bila sam pušac, u duševnoj neravnotezi, sa rasejanim umom. Stalno sam bila ispunjena nekom tugom. Meditacije su mi pokazale novi svet, skinule veo koji je bio bačen preko moje duše i pomogle da spoznam one stvari koje me čine srećnom i mirnom. Nakon svakog časa moja volja i želja je bila sve veća, i, uz podršku i razumevanje jogine, na kraju sam uspela da se izborim sa onim stvarima koje sam doživljavala kao slabosti. Prestala sam da pušim, postala vegeterijanac i našla Mir u sebi koji je neophodan da bi čovek bio srećan. Ali, pored meditacije i same asane su čistile kako moje mentalno, tako i fizičko biće. Nemam više problem sa donjim delom kičme koji sam imala ranije zbog stalnog sedenja u toku učenja.
Neizmerno sam zahvalna što sam se probudila iz neznanja i mraka u kojima sam bila zarobila svoj um i svoju dušu, sada dišem slobodno i mirno, sa saznanjem i uverenjem da je čovek sam život.
Hvala Natasa.”
Milena

“Potrebu za produhovljenjem sam do neke mere bio zadovoljio, međutim, usput sam svoje telo i zdravlje zapostavio. Instinktivno sam znao, za bolove i jutarnju ukočenost kičme, samo mi joga može pomoći. Lekove izbegavam. Naravno, (ispostavilo se da sam) bio sam u pravu. Već posle prve dvosatne prakse osetio sam veliko poboljšanje (olakšanje) – bolja cirkulacija, razgibanost tela i još mnogo drugih pozitivnih promena na mentalnom i psihičkom nivou. Joga mi je pomogla ne samo da rešim probleme, već i da osetim svu radost življenja.”
majstormaxa

“Stalno me je jedna prijateljica terala da krenem na časove joge. Pričala je kako je joga dobra kako za fizički tako i za psihički aspekt. Ja se nisam obazirala na te njene priče…sve dok nisam pretrpela jedan veliki gubitak i prošla kroz jako težak period u životu. Tada mi je palo na pamet da probam sa jogom. Krenula sam na časove pre 3.5 godine, i pored toga što sam jogom rešila bol u leđima, i izborila se sa panikom u stresnim situacijama na poslu, meni je Joga pomogla da vratim osmeh u moj život. Zahvaljujući meditaciji, asanama, joga nidri i (pravilnom) disanju sam prevazišla tugu koju sam osećala i nastavila normalno da živim.”

“Kod Nataše na časove joge sam krenuo po preporuci svoje dobre drugarice, koja je već uveliko išla. Kako je moj posao vezan za monitor i uglavnom sedim veći deo dana, znao sam da mi je preko potrebna neka fizička aktivnost, pa sam odlučio da se oprobam i da odem da vidim šta je to joga.
Veći deo prvog časa sam presedeo jer nisam bio u kondiciji da savladam veći deo asana :) i tu sam shvatio koliko je ustvari joga naporna ali i relaksirajuca – već posle prvog časa sam se osećao opuštenije.
Odlučio sam da nastavim sa jogom i da vidim kako ću da napredujem i koliko ću da izdržim sa časovima prolazili su dani, nedelje, mesec za mesecom, i ja sam primećivao promene, prvenstveno fizičke prirode – smanjio mi se bol u predelu vrata, ramena i leđa, povećao sam konidiciju, ali sam postao i zadovoljniji, srećniji i veseliji, smireniji prvenstveno.
Nastaviću da idem i dalje, i u ne planiram da prekinem sa ovom praksom.”
Nenad

“Već dugo godina pokušavam da ostanem u drugom stanju. Informisala sam se baš dosta sto se tiče te teme. Na raznim stranim sajtovima sam videla da preporučuju jogu kako u smislu smirivanja organizma zbog velikog stresa pod kojim se žena nalazi uopšteno zbog tog problema, tako i zbog vantelesnih oplodnji koje su katastrofalne za psihičko stanje organizma, tako i zbog položaja koji pomažu jačanju materice.  Nataše je u moj problem ušla odmah i sa mnogo strpljenja. Već posle prvih mesec – dva osetila sam veliko poboljšanje. Napetost se smirila i bila sam vedrija, i pojedini bolovi koje sam imala u stomačnom delu su se smirili i malo-pomalo nestali.
Sada mi je joga postala neizostavna u životu. Preporučila bih je svima, a naročito ženama koje imaju problem sa ostajanjem u drugom stanju.”
Marija D.

“Višegodišnje traganje za rešenjima mnogih zdravstvenih problema je napokon pokazalo efekte pre nešto više od godinu dana. Kao i većina, potražila sam najpre pomoć pre nešto više od deset godina u ordinacijama lekara konvencionalne medicine. Međutim, mnogi moji pokušaji bili su pucaj u prazno. Rezultati, snimci, laboratorija su pokazivali da se radi o sasvim zdravoj osobi bez ikakvih zdravstvenih problema, a moje telo i duša su postepeno patili sve više. Ne želeći da pokleknem i obratim se psihijatru, kako su mi preporučivali, nastavila sam sa potragom ali ovoga puta u alternativi.
Akupunktura je počela da daje neke efekte ali je stanje organizma brzo zapadalo u iste ili modifikovane tegobe u odnosu na pređašnji period. Povremeno očajna, više nezadovoljna i neraspoložena nastavila sam da sledim savete akupunkturologa koji mi je preporučio promenu režima ishrane kao obaveznu i bavljenje jogom. Poseta certifikovanom dijetologu je takođe bila veoma nepogodan korak koji me je i životno ugrozio. Mnogi zaboravljaju ili ne znaju da je svaki organizam posebna priča i da nema univerzalnog recepta. U momentima potpune iscrpljenosti, kada nisam mogla čestito ni da hodam počela sam sa joga praksom.
Prva tri meseca sam se terala da budem istrajna i podršku sam dobijala od bližnjih. Svaki čas mi je bio kao borba sa nemogućim.Nakon tog početnog perioda usledile su promene koje sam najpre konstatovala u fizičkoj spremnosti koja se poboljšala. Iako neznatni, pomak me je ohrabrio da nastavim sa časovima joge u nadi da će promene biti sve izraženije i kvalitetnije. Na moju sreću nisam se razočarala. Nestrpljenje koje sam gajila od početka polako je nestajalo. Učinjeni pomaci su me nagnali da počnem da razmišljam staloženije i sveobuhvatnije pa sam se i ishrani posvetila mnogo detaljnije. Kada želiš da nešto bude urađeno kako valja, moraš da se potrudiš jer se samo tako otkrivaju tajne. To mi je bila ideja vodilja kojom sam otkrivala tajne biohemije i njene ’simbioze’ sa joga praksom. Sada bez zadrške mogu da kažem da sam uspela da otklonim veliki broj problema i tegoba koje sam osećala poslednjih godina. Joga mi je pomogla da vratim fizičku izdržljivost koju sam u jednom periodu potpuno izgubila i da tegobe spondiloze, probleme sa donjim delom kičme, ukočenost zglobova, spori metabolizam a donekle i hipotireozu držim pod kontrolom sa tendencijom da daljim bavljenjem produbim ove pozitivne promene.
Mnogi su me pitali da li osećam promene na mentalnom planu od kada se bavim jogom. Nisam zastupala stav da me joga može mentalno promeniti, sama po sebi. Ni danas ne mislim drugačije. Smatram da joga utiče pozitivno na energiju organizma koja već nalazi puteve regeneracije tela kako fizički, tako mentalno i psihički. To je valjda neraskidiva spona i lančana reakcija koja je neizbežna na putu koji sam izabrala. To je rast koji niko ne može da bira, jednostavno je neminovan ukoliko osoba istraje u izboru samo pomoći. Vremenom su mi se promenili ukusi, apetiti, ideje, stavovi a da nisam tendenciozno radila na tim promenama svoje ličnosti. Jednostavno, promene se dešavaju, ja ih prihvatam, nekada brže, nekada sa više opiranja, ali definitivno ne žalim ni za jednim delom moje ličnosti koji je dobio bolju supstituciju.”
Slađana Kostić

“Za jogu sam prvi put cula pre 3 godine. Svim silama se trudila da pronađem odgovarajuće mesto za polazak. Profesor sa fakulteta mi je preporučio Chandra Yoga Studio, rekavši da časove joge vodi izuzetna devojka. Ne čekavsi, odmah sam se upisala.Ah, svest o jogi kao disciplini se nakon prakse i meditacije znatno promenila. U početku su mi vođene meditacije bile čudne, a asane teške. Ipak nisam odustajala, jer me je neka sila mamila da ostanem. Svest je i dalje spavala. Onda sam pravila pauzu neko vreme. Zbog obaveza sam morala dosta da putujem. Počela sam da pijem i pušim. Nakon nekog vremena i da uzimam psihoaktivne supstance. Obaveze na fakultetu i tadasnji posao sam zanemarila. Bila sam u vlasti čulnog, polako su opadali svi moralni i socijalni obziri. Bila sam očajna.
Rešila sam da ponovo krenem na časove joge. Ah! Šta je meni značio odlazak na čas joge! Jedna vođena meditacija, druga, treća, praksa svesnosti – polako je smirivala moj nezadovoljni duh i kao da me je obasipala snagom. Sa svakim časom sam bila sve odlučnija i sigurnija u sebe. Ostavila sam sve što je mučilo i robilo moju svest. Čas joge mi je bio lek. Motivacija da ja to mogu! Da ostavim alkohol, cigarete i sve vrste opijata. Ono sto je Nataša govorila u toku vođene meditacije sam utiskivala u svoje mentalne obrasce, da bih nakon skoro pa godinu dana uspela da pobedim slabosti. Meditacija mi je proširila i pojačala sposobnost reakcija na svet. Ako sagledam i fizički aspekt i tu je napredak vidljiv – telo je dosta gipkije i bez bolova u zadnjem delu kičme.Časovi joge su učinili da stvorim ravnotežu u sebi, sa sobom i okolinom. Danas ne pušim, ne pijem i ne uzimam nikakve supstanc kako bih život ucinila smislenijim. Savetujem svima koji nisu išli na časove joge da barem probaju, jer je joga disciplina koja nam zasigurno daje Obilje, prvo coveku u samome sebi, a onda i Obilje celokupnog zivota!!!
Hvala!”
Milica