Mudre odluke u osetljivo vreme

Svakodnevni uvidi ~ životne priče ~ putopisne avanture ~ isceljujući rituali

Dobri ljudi, u duhu aktuelnih dešavanja i nastojanja da oslušnemo i prepoznamo šta nam je najmudrije činiti, osećam potrebu da podelim par reči koje, nadam se, mogu biti korisni i lekoviti podsetnik u ovom osetljivom trenutku.

Suočeni smo sa velikom gobalnom krizom koja na izvestan način i u izvesnoj meri pogađa sve nas. Nije vreme ni za potiskivanje i negaciju sveprisutne neizvesnosti i iz nje proizilazećeg straha, kao što podjednako štetno može biti plovidba začaranim krugom panike. Čitava situacija nije nužno povod za brigu ali jeste veliki poziv na promenu.
U tom smislu, možemo nastojati da saniramo fizički aspekt pomenute teme, ili da zaronimo koji sloj dublje i prepoznamo ključne teme koje isplivavaju a koje nam, kroz svesno isceljenje, nude daleko kvalitetniji život i višu energetsku platformu postojanja nakon što ovaj nemili talas prođe.
Takođe, možemo da zastanemo i prepoznamo skriveni potencijal ovog perioda – kao poziv za introspektivno mirovanje, vraćanje sebi i svojim bližnjima, preispitivanje životnih vrednosti i postepeno poravnanje sa njima i kroz njih.

Razumevanje prirode aktuelne promene

Ovde je najpre pogođen bazični centar naše životne snage – duboki egzistencijalni strah i instinkt samoodržanja. U ovom centru takođe boravi energija (nerazrešenog) predačkog tereta i kolektivnih strahova kojih nismo uvek svesni a koji višestruko utiču na nas život. Kroz ovaj centar takođe imamo pristup vitalnim kvalitetima poput spokoja, saosećanja, dubokog razumevanja, stabilnosti, sigurnosti, uzemljene logike, snage. One slonovske snage tela, uma i srca koja je nesavladiva bez obzira na oštre vetrove i nestabilno tlo.
Neophodno je počnemo da svesno negujemo ove kvalitete.

Što je viši nivo individualnog straha, to je lični imunitet slabiji.
Što je prisutnija kolektivna briga, to je globalna svest u većoj krizi.
Što je labilnije čovečanstvo, to je nesigurniji pojedinac.

I, suprotno tome:

Što je viša individualna svest, to je organizam otporniji.
Što je indivialna pažnja usmerena na preduzimanje konstruktivnih poteza, to je globalna svest viša.
Što je pojedinac sigurniji, to je je čovečanstvo stabilnije.

Jedino apsolutno i suvereno vladamo našim intimnim prostorom, subjektivnom realnošću i unutrašnjim životom. Odatle se čitavi univerzumi stvaraju, dodiruju, sudaraju, miluju, razilaze, nestaju i ponovo nastaju. Tu smo moćni, slobodni i zdravi. Svesni toga – postajemo nedodirljivi.

Razumevanjem porekla, prirode i uloge straha u iskustvu smanjujemo njegov prekomerni naboj i istovremeno podižemo svoju svest i vitalnost.

 

Veličanstvena međupovezanost

Teški trenuci su takođe jedinstvene prilike da prepoznamo kompleksnost međupovezanosti i vrednost, uvek postojećeg ali ne uvek svesnog zajedništva  – sve načine na koje utičemo jedni na druge – sve nivoe međusobne podrške i isprepletenosti naizgled različitih iskustava. Zaista je vreme da više nego ikada do sada kultivišemo obzirnost, razumevanje, toplinu i duh uzajamnog ohrabrenja.
Zajedno.
Za Jedno.
Vitalna celina sazdana je od vitalnih delova.
Vitalnost delova postoji jedino unutar vitalne celine.
Počnimo od sebe.
Iskoristimo sve ovo kao trenutak za nežnu introspekciju, za tihovanje, za duboke procese i tako dragoceno isceljenje.
To je jedino što zaista možemo.
To je jedino što je potrebno.
I, to je, zapravo, najviše što možemo.

__________________________________

Dozvolite da vas podsetim:
promena je potrebna; promena je moguća; konstruktivna promena je najpre individualna; suštinska promena je trenutna; trajna promena je postepena.
__________________________________

Isceljenje dolazi kada smo na svojoj strani.
Tada automatski igramo i za druge ljude.

Tada igramo za život.
Jer istinska radost je timska igra.

 

S ljubavlju i poštovanjem,
Nataša

 

Ukoliko vam je materijal koristan i smatrate ga vrednim deljenja,
hajdemo da zajedno inspirišemo još nekoga. Negujmo naše pleme svesnosti i ljubavi!


Svi tekstovi su autorski i svako preuzimanje i objavljivanje bez saglasnosti,
podleže kršenju autorskih prava.

 


Categories: Yoga lifestyle

Post Your Thoughts