Guru Purnima na italijanski način

Drevnim jogijima nije bilo dozvoljeno zadržavanje u istom mestu duže od tri dana – to je trebalo da ih spreči ‘vezivanja’ za ljude i stvari, što bi bila ozbiljna prepreka na njihovom duhovnom putu. Kako indijsko leto i vreme monsuna zbog obilnih padavina nije bilo blagonaklono vreme za nomadski život, tragaoci bi se u tom periodu privremeno skućili nastojavši da tada integrišu i praktično primene usvojena znanja.

S obzirom na to da su se azijski narodi upravljali mesečevim ciklusom, taj dan bi se kalendarski svake godine pao u različito vreme, uvek na dan punog meseca. Time bi i simbolično bila obeležena težnja ka punoći, rastu do potpune ekspanzije, (samo)spoznaje, slobode dok slavimo izvor, prapočetak.
Kada budimo unutrašnjeg učitelja.

 

 

Petak, 27. jul.
Dan koji smo isplanirale skoro dva meseca unapred.
I noć Punog Meseca: vreme moćnih energija i transmisija

Gutljaj kafe i G. duboke, plave oči. Pridružuje nam se i moja sestra koja je tih dana došla u posetu i sve tri se zajedno upućujemo ka francuskoj obali na severnom delu ostrva.

Složile smo se da trenutak nije mogao biti bolji.

Ma koliko voleli svoj poziv ili neki uobičajeni ritam, povremeni iskorak iz poznatog okruženja i ustaljene dinamike je više nego lekovit . Dovoljno da predahnemo, oplemenimo interesovanja, sagledamo sve svežim očima. Da se onog “dobrog, starog” malo i uželimo.

Pored toga, nedostajalo mi je vođstvo i energetska podrška učitelja; uželela sam se radoznalosti učenika koji pažljivo sluša i upija.. Onog osećaja da smo vođeni i kada stvarno možemo da se prepustite. Da budete bleskasti i da se igrate istraživačkog pohoda na neosvešćene ‘teritorije’ sopstvenog bića. Da se neko o svemu “stara” umesto vas.

Nastojala da u svemu što radim negujem duh razigranosti, detinju otvorenost i slobodu izraza. No, tih dana sam sticala utisak da ne umem da ih pomirim sa osećajem rastuće odgovornosti.

Nije da se stvari međusobno isključuju, već samo stvar suptilnog balansa.

Elem, B. susret započinje diskusiom na temu značenja, uloge i smisla učitelja. Nekada i danas. Samo značenje reči guru (gu – ru) implicira neophodnost neke vrste vodiča i stabilnog oslonca u procesu transformacije – na stazi od tame (zabluda) ka svetlosti (svesti) – od naših ličnih iluzija i opsesija nekim sitnim idejama i brigama, do višeg bića i istinski autentičnog življenja.

 

Duhovni roditelji

Kaže se da je učitelj tu da svedoči našoj smrti i ponovnom rođenju (preporodu), transformaciji uma i oslobođenju duha.

To, svakako, nagoveštava kompleksan odnos učitelja i učenika – odnos zasnovan na međusobnom razumevanju, ljubavi, na tihom sporazumu duša da jedna drugoj veruju i osvetle put bez obzira na prepreke; da zajedno porastu.

U doslovnom prevodu sa sanskrta koren reči Gu označava tamu, što u simboličom smislu sugeriše nemogućnost ili ograničenost opažanja, nedostatak jasnoće, neku vrstu kratkovidosti, konfuzije. I, strah, koji se neminovno rađa u takvoj klimi a koji je jedna od najvećih prepreka individualnoj i kolektivnoj evoluciji.

Ru može tumačiti kao glagolski oblik – rasterati, razvejati, ili se pak odnosi na svetlost, istinsko znanje.

Sadhana, ili duhovna praksa, je dinamičan proces prirodnog i spontanog cvetanja bića. Idealan učitelj je tu da nam blagonaklono i dobronamerno pomogne da prepoznamo i preobrazimo tu unutrašnju tamu – neznanje, predrasude, pogrešne pretpostavke i ubeđenja u razumevanje prave prirode stvari. Da nam ukaže na slabosti i iluzije i da nam vlastitim iskustvom, primerom i prisustvom pomogne da iste prevaziđemo.

Da se udruženih snaga oslobodimo ovozemaljskih ~strasti i averzija~.

U teoriji idilično, u praksi često bolno i turbulentno.

Drugim rečima – double trouble – niti je učitelju lako da nas suoči sa stvarima kojih nismo svesni ili koje smo možda celog života izbegavali, nit’ je to nama lako da sagledamo, prihvatimo, promenimo.

Proces podrazumeva (u nedostatku bolje reči) uranjanje u ono što nosi dozu neprijatnosti ali ima za cilj da nam pomogne da prevaziđemo stari identitet, disfunkcionalne ili potencijalno destruktivne obrasce. Da nam pomognem da se probudimo.

Umesto ugađanja starim, a možda ne tako korisnim navikama, učitelj nam dopušta da se ogledamo, pruža potrebne alate, podseća na snagu i otvara vrata kroz koja sami dalje prolazimo.

Ohrabreni, podržani, osnaženi, a ogoljeni, sirovi i ranjivi.
Pred vratima istine.
Budimo unutrašnjeg učitelja.

Razigrani i pomalo blesavi.
Tek toliko da začinimo život.
Iz ljubavi ka ljubavi.
Hajmo zajedno.

 

*Hvala divnoj Bruni na okrepljujućoj radionici.

**Istorija beleži različite slučajeve (zlo)upotreba moći u ovom procesu (things that went completely wrong). Namera je da to pomenemo kao tužnu činjenicu, kao poziv na aktivan. ‘kritički’ odnos. U tekstu je prvenstveno reč o autentičnoj moći bića da se isceli i da ukaže na put saputnicima. Iako je svako isceljenje uvek samoiscenjenje, prava podrška je na tom putu više nego dobrodošla.

 

Svi tekstovi su autorski i svako preuzimanje i objavljivanje bez saglasnosti, podleže kršenju autorskih prava.

 

 


Categories: Yoga lifestyle

Post Your Thoughts