Priče iz terapeutske prakse – Lučonoša

drugi deo
(prvi možete naći na: http://natashanikolic.com/holistickaterapija/price-iz-terapeutske-prakse-luconosa/)


**Priče obrađuju teme univerzalne vrednosti, te je njihova namera da ponude drugačiju perspektivu i doprinesu kvalitetu života ljudi i izvan terapijskog procesa – kroz razvoj saosećanja i razumevanje osetljivih sadržaja koji se tiču svih nas. Radi zaštite privatnosti identitet klijenata je delimično promenjen i pojedini delovi terapijske razmene izostavljeni.


Tog jutra ju je u terapijsku stolicu dovela kriza na poslu. K. je poslednjih nedelja aktivno otkrivala kako su njeni najveći profesionalni uspesi nastajali usled stresnih životnih faza koje su bile okidači za „življenje iz uma”. Taj životni filter bi pomagao da dođe do izvrsnih ideja, i odmah potom bacao u emotivni ponor. Bio je dobar da tek privremeno donese prividnu sigurnost, nakon koje bi, pre ili kasnije, usledilo produbljivanje postojećeg unutrašnjeg jaza.

Tendencija se, takođe, povremeno pridruživala i našim razgovorima – ponekad bi se na korak od uvida prikrala misao kao preteča (hiper)analize kojoj je još uvek bila lojalna. A kako i ne bi – to je bila sigurna zona, mesto kontrole, krug bezbednosti. Svaka osuda tog, nekada spasonosnog, danas zaista nepotrebnog obrasca, samo bi prethodila novom začaranom krugu iz kojeg je tako odvažno nastojala da izađe.

Nakon jednog takvog zanosa intelektualizacije, napokon je dopustila sebi da zaroni u telo; da saosećajno uvaži i radoznalo istraži njegov jezik, njegove signale, njegovu mudrost. Najzad je bila potpuno prisutna. To joj je omogućilo da prepozna čitavu emocionalnu piramidu: površinski sloj ljutnje ispod koje se krije strah, ispod kojeg leži dublji sloj kvalitativno drugačije ljutnje. Nije bilo lako osetiti sve to; bilo je jednostavnije, i svakako daleko poznatije boraviti u lavirintu uma.

Mada ju je inicijalno zbunila ova slojevitost, to je zapravo precizno opisivalo njeno stanje: unutrašnji imperativi (da bude svedena i uzdržana) i zabrane (da ne talasa, da se ne ističe, da ne govori neprijatne istine koje drugima paraju uši) učinila je da neizražena ljutnja ne iščezne, već da samo promeni pravac i okrene se ka unutra. Iz pratećih komentara unutrašnjeg kritičara „trebala bi da zna bolje”, proishodilo je prisustvo drugog sloja ljutnje. I iako je samo pokušavao da je zaštiti od nekada po život opasnih posledica ponašanja emocionalno nedostupnog okruženja, njegov narativ je i danas pekao; njegove reči su donekle poricale njenu vrednost, te nije bilo lako smognuti snage i obratiti mu se.

Zajedno smo istraživale funkcionalnost ove odbrambene strategije – bez osude i pokušaja da se bilo šta promeni, već čistim, saosećajnim posmatranjem kad god nam se pridruži. Mada nisu uvek očigledni, ovi mehanizmi zaštite su i te kako smisleni; mada odraslom pojedincu ne moraju više biti potrebni, oni su svojevremeno odigrali nezamenljivu ulogu i važno je uvažiti ih – pre nego što se odabere adekvatna alternativa.

Ohrabrivala sam je da joj poželi dobrodošlicu, da je „pozove na lekoviti dijalog”; da je u bezbednom okviru zajedničkog prostora ugosti i upozna; da joj dopusti da se lagano povuče sa scene njenog odraslog života, uveravajući ga da danas ume i može da zaštiti samu sebe na neke nove načine; da je svesno i ljubazno isprati – shvativši da joj njene usluge danas više nisu potrebne.

Iz susreta u susret se upoznavala sa različitim emocionalnim ukusima; iz susreta u susret dopuštala je sebi da svesno proživi stara, zabranjena iskustva; iz susreta u susret je bila bliža svom istinskom biću koje ju je strpljivo čekalo i darovalo izobiljem mira.

Nije joj to uvek polazilo za rukom. Ponekad bi se stari glas šćućurio i tek privremeno zatajio do prve sledeće prilike. Nekada je i sama bila iznenađena neočekivanim probojima svesnosti i nežnim unutrašnjim poravnanjem koje joj je dopuštalo da prigrli novostečeni stepen slobode. Nekada se osećala spokojno i stameno bez potrebe da bilo šta kaže ili učini; to su, zapravo, bili najslađi trenuci istinski slobodnog življenja.

(Kraj drugog dela)


Ukoliko vam je materijal koristan i smatrate ga vrednim deljenja,
hajdemo da zajedno inspirišemo još nekoga.
Negujmo naše pleme svesnosti i ljubavi!

Svi tekstovi su autorski i svako preuzimanje i objavljivanje bez saglasnosti, podleže kršenju autorskih prava.


Post Your Thoughts